Kdo je on-line

· Hosté on-line: 1

· Členové on-line: 0

· Registrovaní členové: 154
· Nejnovější člen: paja

Shoutbox

Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

24-06-2014 20:25
UZ SEM, ANI DO FORA NEPSAT !!!

24-06-2014 13:55
vydrzaj pianer Šklebící se

24-06-2014 13:12
Hehe...sranda ine prispevky mi to ukazuje ak zadam http://www.rebelo.
../index.php
a ine ak to zadam bez www na zaciatku Šklebící se

24-06-2014 06:02
Tak, 1. pokus se uplne na 100% nezdaril, takze asi zase dnes vecer Šklebící se Z 99% bude nutne obnovit prihlasovaci hesla, cimz se aspon odfiltruji nepouzivane ucty Úsměv

23-06-2014 06:25
jj, postnu do fora posledni dily, ale az vecer.

Shoutbox - Archiv

Číst diskuzi

REBEL RepRap » Stavba - rady - nejasnosti » ELEKTRONIKA
 Vytisknout diskuzi
RAMPS 1.4
hopik
Pozri sem

http://rebelove.o...read_id=24
Mrknutí
 
tomik33
Jenže mě nefunguje nic, motory se ani nehnou, tedy když jsem do Arduina nahrál test motorů, tak se normálně točily, jakmile nahraju FW pro tisk, tak ani ťuk. Poradí někdo?
 
Rebel
Vypise ti REPETIER-HOST v logu po pokusu o pripojeni verzi FW atp. ? Pokud ne, zkontroluj nastaveni serioveho portu a komunikacni rychlost.
 
http://rebelove.org
tomik33
JJ verzi to vypíše a spojení funguje, jen je mi divný, že to dole píše teplotu extruder 0,00°C, předpokládám, že ručně by motory měly jezdit.
 
tomik33
jak funguje to manuální ovládání v Repetieru? Píše to 6 čekajících příkazů... předpokládám, že když tuknu na šipku, tak by se měl rozjet motor..
 
Mirec
Mas tlaciaren pripojenu k repetier host? Ukazuje ti to spojenie s tlaciarnou?
 
tomik33
mám a píše připojeno..
 
hopik
skontroluj termistory, ja som minule cvicil 2 hod[robil som cosi s extruderom} kym som na to prisiel, ukazovalo mi teploto 0 stupnov aj 500stupnov,
 
tomik33
tak jsem snížil přenosovou rychlost na 115000 a už se to hýbe...super.. jen termistor hlásí - 55.88°C :-)
 
Rebel
ono bacha na to, to ze to pise "Pripojeno" neznamena, ze funguje komunikace. To jen otevre seriovy port a kdyz je blbe rychlost, tak tam zadna data prost nejdou.
Tech -55 stupni znamena, ze mas termistor vyskratovanej, nebo spatne nakonfigurovanej typ ve firmware
 
http://rebelove.org
romanm
Nechci zakládat o RAMPS nové téma... dnes mi konečně přišel zdroj, tak jsem se rozhodl jej namotovat a zapojit, abych vyzkoušel aspoň ohřevy než mi dorazí drivery. Zapojil jsem HE i bed, nahřívají se v pohodě, jenom mi přijde zvláštní chování LEDek na rapsu.
Při ohřevu normálně svítí, ale těsně před dosažením cílové teploty začnou zvláštně pomrkávat. Mám zkušenost jenom s cheaptronic deskou a tam dioda normálně zhasne a při dohřevu se rozsvítí, takže nevím jestli je to u ramps normální, nebo co tento jev způsobuje.
Připadne mi to jako by nebyla na fw nastavená žádná hystereze a prostě to okamžitě reaguje na změny teploty rychlým připojováním a odpojováním výstupu. Dělají to obě, červená od bedu (+moje smd na bedu) i zelená při ohřevu hotendu.

Tady jsem natočil video při nahřívání bedu: https://www.youtu...vGDUJC3NdY

Jinak, mosfet na ramps je původní, jenom jsem mu dal kousek hliníku jako chladič a 11A pojistku jsem měl prvně ze spodní strany překlemovanou, ale pak jsem ji vyndal a připájel ze spodní strany desky normální trubičkovou pojistku 16A (na videu je vidět ještě 11A+proklem.).
 
Mirec
U Ramps je to normalny... Blika to jak blby vzdy pred dosiahnutim pozadovanej teploty a dohrievani...
 
romanm
Aha, tak to potom na bedu vyměním ledku za zelenou aby tak netáhla oči, bo mě to mrkání rozčiluje Úsměv
 
Rebel
Bo proto na bed LEDky nedavam, protoze me to rozciluje Šklebící se
 
http://rebelove.org
Mirec
Z rovnakeho dovodu nemam na bedu ledky ani ja Úsměv Ked dam tlacit vnoci tak mi to v miestnosti s tlaciarnou uz i teraz blika ako blazon ta elektronika Ramps a keby tam boli este ledky na doske tak hura vianoce Šklebící se
 
Bobici
Ono to poblikávání začne od chvíle kdy udržuje teplotu.
A pokud nahříváš bed na 115, tak začne blikat již při "114" resp. od teploty 114,5 . Je v tom zaokrouhlování Úsměv
 
romanm
Tak mi dnes konečně dorazily stepsticky, slovy pět kusů.
Začal jsem postupně zapojovat a nastavovat jednotlivé osy. Napětí na trimru vycházelo na cca 0,45V.

Osa X: ok
Osa Y: s prvním driverem motor cukal tam a zpět, ať jsem nastavil na trimru cokoliv. Po výměně driveru ok
Osa Z: ok
Osa E: po zapnutí mi motor v repetieru nereagoval, v pronterface točil jen dopředu, přes ovládání LCD šel oběma směry. Zkusil jsem tam i zpět cca 20mm, pak jsem to ještě jednou zkusil v pronterface, ale tam už nešel ani dopředu. V tomto okamžiku jsem zkusil změřit trimr, bylo na něm něco ke 4V a začal se hřát, tak jsem skočil po zásuvce.
Zkusil jsem na jeho místě jeden z předchozích dobrých driverů, motor extruderu jde točit jen přes LCD, v repetieru ani pronterface nereaguje.

Takže bilance - jeden driver neví, kterým směrem má točit tak asi KO, druhý driver nejde v žádné ose takže na 100% KO. A proč můžu motorem extruderu pohybovat jen přes LCD panel, to netuším... Smutný

EDIT: tak problém s extruderem ruším, protože MIN_EXTRUDER_TEMP 150 - musím rozehřát hotend aspoň na 150'C aby šlo s extruderem točit. To dává smysl, asi nepůjde pohybovat studeným filamentem, nicméně na cheaptronicu to nebylo Úsměv
Upravil/a romanm dne 09-06-2014 23:52
 
Bobici
někdy stačí na driveru prohlédnout pájené kontakty lupou a ty co nejsou "pěkně slité" znova propájet;
jinak já mám oba Z motory na jednom driveru, čili mi stačí 4 drivery, ten pátý zatím čeká na svůj vlastní/druhý extrůder Úsměv
 
romanm
Nakonec se mi to nad ránem podařilo rozběhnout. Taky jsem použil 4 drivery, pátý měl být náhradní nebo na druhý extruder (byl to 5pack z ebay).
Piny jsem si u všech pájel sám a dobře, jinak ostatní spoje se zdály být vizuálně ok. Nakonec byl tedy jeden driver co nešel vůbec a druhý cukal motorem tam a zpět.
Měřením odporu trimru u prvního jsem zjistil, že mezi běžcem a jedním z vývodů není žádné spojení/odpor.
Takže jsem horkovzduchem trimr odpájel (ten se při odpájení dokonce rozpadl) a místo něj jsem tam dal trimr z toho "cukacího" driveru a driver jsem nakonec zachránil.
Stihl jsem zatím jen zkalibrovat osy, pak už jsem musel do peřin abych byl ráno schopný vstávat do práce, takže první tisk zkusím dnes večer (konečně) Úsměv
 
Přejít na fórum:
Vygenerované za: 0.03 sekund
888,300 návštěv