Kdo je on-line

· Hosté on-line: 2

· Členové on-line: 0

· Registrovaní členové: 154
· Nejnovější člen: paja

Shoutbox

Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

24-06-2014 20:25
UZ SEM, ANI DO FORA NEPSAT !!!

24-06-2014 13:55
vydrzaj pianer Šklebící se

24-06-2014 13:12
Hehe...sranda ine prispevky mi to ukazuje ak zadam http://www.rebelo.
../index.php
a ine ak to zadam bez www na zaciatku Šklebící se

24-06-2014 06:02
Tak, 1. pokus se uplne na 100% nezdaril, takze asi zase dnes vecer Šklebící se Z 99% bude nutne obnovit prihlasovaci hesla, cimz se aspon odfiltruji nepouzivane ucty Úsměv

23-06-2014 06:25
jj, postnu do fora posledni dily, ale az vecer.

Shoutbox - Archiv

Číst diskuzi

REBEL RepRap » Tisk a vše kolem něj » Všeobecná problematika tisku
 Vytisknout diskuzi
Retrakce
aula
Chtěl bych se vás zeptat, jak máte nastavené retrakce. Hledám ideální kompromis, který zbytečně nezatíží motor extruderu a zároveň kvalitativně postačí. Jde mi o tyto údaje:

- Průměr filamentu (předpokládám, že má vliv šíře - u širšího stačí menší vzálenost)
- Délka
- Zdvih Z
- Rychlost
- Minimální vzdálenost

Průměr trysky předpokládám nebude mít vliv. Má zdvih Z osy smysl, používá to někdo?
 
Rebel
Delka retrakce a ostatni parametry jsou dost problematicke, protoze na to ma vliv i typ a vlastnosti materialu, rychlost/teplota tisku, typ hotendu atd.

zacni s defaultnimi hodnotami, delku retrakce okolo 1mm a budes muset testovat.

jedine, co bych nedoporucoval, tak pohyb Z osy pri tisku.

Jako priklad ti sem sice muzu napsat sve nastaveni, ale nebude to pro tebe moc smerodatne, taky jsem zacinal z defaultu a resil jsem pouze delku retrakce.

Ovsem s novym PLA, ktere ted resim a celokovoveho HE je to dost zapeklite a tak se musi udelat zasadni zmeny, ktere ted testuji, jinak se neda v podstate tisknout. O tom ale kdyztak pozdeji, zalozim vlakno a postnu postrehy.
 
http://rebelove.org
hopik
jedine, co bych nedoporucoval, tak pohyb Z osy pri tisku.

mam stale nastavene 0.5 - preco to nedoporucujes?Zamračený
 
aula
Ok, Rebel, zkus nahodit tvé nastavení. Myslím, že minimálně min. délka pro retrakci by mohla vyhovovat pro většinu aplikací.
 
Rebel
Pro Fillamentum ABS 1.75, celokovovy HE s tryskou 0.3 i 0.5 a rychlost prejezdu 150mm/s, rychlost tisku 100mm/s mam:

- Délka = 1.2mm
- Zdvih Z = 0mm
- Rychlost = 30mm/s
- Minimální vzdálenost = 5mm

Ale je to jak rikam, toto je nastaveni, ktere mam v podstate jako uvivrzalni a pokud resim nejaky konkretni zakazkovy tisk, stejne minimalne delku retrakce upravuji dle konkretniho tisku, jeho slozitosti, rychlosti, rychlosti prejezdu, velikosti.........

Ke zvedani osy Z:

- zpomaluje tisk
- efetkt, ktery by to melo mit, tedy neskrtat pri prujezdu nad tiskemje fajn, ale je podle me lepsi vyladit tiskarnu tak, aby k tomu nedochazelo
- pri zvedani osy dochazi k vytvoreni "bobku", coz je dle meho horsi jak z hlediska ubytku materialu v HE, tak z hlediska prujezdu trysky pri dalsi vrstve, kdy pri startu tisku v jinem miste dochazi opet k zadrhavani a pri "tenkych" objektech treba i k deformaci v danem miste.

Nad druhou stranu jednoduse receno vsecko souvisi se vsim, a tudiz se me zkusenosti nedaji brat jako dogma, ale subjektivni nazor Úsměv
 
http://rebelove.org
romanm
Ta minimální vzdálenost 5mm ovlivňuje co? Jestliže je délka přejezdu k dalšímu tahu menší než 5mm, tak nevcucne filament?
Stalo se mi totiž při tisku Z pojezdu, že jak je na dílu takový ten tenký sloupek, tak mi v každé vrstvě chybí cca 2mm filamentu na začátku. Tak jsem právě hledal čím by to mohlo být a napadla mě retrakce, že bych změnil tu prahovou hodnotu třeba na 20mm.
 
Rebel
Problemu je vice.
1. pri prejezdu bez tisku vzdy ulpi nekde trocha plastu. pri pohyby Z naforu take
2. retrakce by nemela byt vetsi, nez takova, aby snizila tlak v trysce natolik, aby pretlakem filament nevytekal. samovolne bude vytekat i pri velkych retrakcich, ale to ma zase tu nevyhodu, ze je tu potencialni moznost nasani vzduchu do prostoru nad vlastnim kanalem trysky a nasledne pri zacatku tisku bublina.
3. pri prechodu z vyssich rychlosti na nizsi je pretlak vssi, tim padem by mela byt i trochu vetsi retrakce, coz nastavit moc nejde, ale da se zase resit jerkem, coz moc zatim neresim.

Takze ve finale je lepsi tisknnot s mensimy rozdily rychlosti a vyssi rychlosti prejezdu, prizpusobit tomu retrakce, popripade kompenzovat drobnou ztratu materialu pri prejezdu pridanim materialu pred zacatkem tisku, je tam ta volba v nastaveni extruderu, jen ted nevim, jak se jmenuje Šklebící se
 
http://rebelove.org
Přejít na fórum:
Vygenerované za: 0.09 sekund
888,489 návštěv