Kdo je on-line

· Hosté on-line: 1

· Členové on-line: 0

· Registrovaní členové: 154
· Nejnovější člen: paja

Shoutbox

Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

24-06-2014 20:25
UZ SEM, ANI DO FORA NEPSAT !!!

24-06-2014 13:55
vydrzaj pianer Šklebící se

24-06-2014 13:12
Hehe...sranda ine prispevky mi to ukazuje ak zadam http://www.rebelo.
../index.php
a ine ak to zadam bez www na zaciatku Šklebící se

24-06-2014 06:02
Tak, 1. pokus se uplne na 100% nezdaril, takze asi zase dnes vecer Šklebící se Z 99% bude nutne obnovit prihlasovaci hesla, cimz se aspon odfiltruji nepouzivane ucty Úsměv

23-06-2014 06:25
jj, postnu do fora posledni dily, ale az vecer.

Shoutbox - Archiv

Číst diskuzi

REBEL RepRap » Tisk a vše kolem něj » Všeobecná problematika tisku
 Vytisknout diskuzi
Z wobble - pravidelné vlny na svislých plochách
Kenny
Zdravím všechny,

delší dobu se potýkám s pravidelnými vlnami na bocích svých tisků.

http://vitajel.rajce.idnes.cz/Rebel_II#DSCN0097.jpg

Jde o 0,2mm tisk slitý v acetonových výparech (tak jsem přišel na tento problém)
Vlny mají rozteč 1mm, ale dost špatně se to počítá a měří.

Hledal jsem na netu a našel zhruba toto:
1) Problém je dán palcovým stoupáním Z šroubů - není můj problém - máj nerezovou M6 x 0,987mm abych byl přesný. Nic méně jsem zkoušel zadávat různou tloušťku vrstvy a různý počet kroků na mm ale bez úspěchu

2) Nepravidelný chod šroubů - házení - snažil jsem se šrouby co nejvíce vyrovnat (jsem nyní na házivosti 0,5mm) ale také žádná změna.

3) Nevhodně napnuté řemeny X-Y - zkoušel jsem hodně povolené i přepnuté ale také bez úspěchu.

Netušíte někdo čím by to mohlo být? Vodítkem by mohla být rozteč vln 1mm - spojitost s Z osou, ale může to být i náhoda.

Předem díky za každý podnět.

Kenny
 
Rebel
1mm vlna vypovia presne o stoupani zavitovych tyci Z, ktere udelaji na jednu celou otocku posun 1mm. Rozhozeni smajdavosti z tyci se projevy vetsonou vice na bocnich stenach, nezli na predni a zadni z celniho pohledu na tisk modelu.
Mas pevne spojene osy Z motoru se zavitovkami, nebo si pouzil spojky z hadicek?
Abych pravdu rekl, tak na fotografiích toho moc nevidím, respektive nedokazu posoudit meritko.
Ty otvory jsou cca 3mm?
Vysku vrstvy tisknes 0,2mm, nebo myslis mas 0,2mm trysku?
 
http://rebelove.org
Kenny
Původně jsem měl pevné spojky ale teď o víkendu jsem zkoušel hadičky - bezezměny.
Otvory na obrázku jsou myslím 4 mm. Na tom vzdálenějším dílu je vidět matnější místo (spíše v pravo) tam je tisk s vrstvou 0,2mm (trysku mám 0,4mm).
Původně jsem si taky myslel, že je to házením šroubů, ale ty vlny nejdou "spolu" ale "proti sobě" - celé vrstvy jsou užší/vyšší a pak širší /nižší. Kdyby to bylo házením šroubů, tak by např. komínek byl "do šroubovice". Nebo se pletu?
Zkoušel jsem najít jinej typ šroubu. Kuličkový jsou nesmyslně drahý a při použití trapézovejch je třeba sáhnout do konstrukce. Nenapadá někoho jinej pohybovej šroub?
Upravil/a Kenny dne 12-05-2014 19:41
 
Kenny
Tak po dalším usilovném "vývoji" stále beze změny. Zkoušel jsem:

1) přejít z 1/32 mikrokroků na plné (fullstep = 200step/mm - 1/32 microstep = 6400step/mm) - nic
2) místo hadiček jsem nainstaloval kloubky - nic
3) včera jsem vyzkoušel předepnout matky na Z - jen lze lépe vidět co se děje

Tady jsou vidět obrázky zkušebního tisku (tenkostěnné L, tryska 0,4mm, tl. vrstvy 0,2mm, rychlost 60 mm/s)
Viditelné vrstvy jsou kolem dokola "dovnitř" = vyšší než ostatní (rozteč přesně 1mm = stoupání závitovek). Když díl otočím jsou vidět spíše vlny.

Předepínací matka:
http://vitajel.rajce.idnes.cz/Rebel_II#DSCN9880.jpg

tady jsou fotky: (díl je vzhůru nohama)

http://vitajel.rajce.idnes.cz/Rebel_II#DSCN9881.jpg

Teď plánuju spojit závitovky řemenem a poháňet je jedním motorem. Uvidíme
 
Rebel
Cece nevim, kdyby to nebylo tak pravidelne, sazel bych na kolisani prumeru filamentu, ktere se projevuje na Z, ale takhle to fakt vypada na vlastni posuv. Zkus to spojeni remenem, ale nemyslim si, ze to vyresi dany problem.
 
http://rebelove.org
Kenny
Jak se chová Rebel III v tomhle ohledu?
 
Rebel
Docela solidne, mel jsem trochu strach z tech remenu na Z, ale nakonec to podle meho nebyla spatna volba. Neco vytisknu a dam sem fotky sten.
 
http://rebelove.org
Car
Ahoj Kenny ,
Problém je zcela jistě v seřízení portálu se závitovkama .Zkontroluj si výšku portálu na každý straně stolku . máš dobře uchycené matky kterými se ti točí závitovky -zalisované ( máš jen jednu matku či dvě na jedný závitovce ?? ) .
Je odzkoušeno že plastová hadička je velmi dobrý kompenzátor krouťáku oproti pevnému spojení ( byť s pružnou spojkou -často jsou stavěné na 4Nm a víš , což je moc a nic to tedy nekompenzuje ) .
 
Kenny
Mám jen jednu zalisovanou matku, ale mám taky předepínací matku viz obrázek - ta by měla všechny pohyby v Z eliminovat. Strany mám správně vysoko - tedy tak, aby tiskárna stavěla svislé stěny - kolmé ke stolku. Momentálně mi závitovky "šmajdají" souhlasně, ale zkoušel jsem je i proti sobě - ale bez úspěchu. Ještě mně napadlo, použití jednoho šroubu s levým závitem, ale ten se špatně schání.
 
Kenny
Zkoušel jsem velmi měkkou hadičku jako spojku a taky žádný velký rozdíl. Proto jsem se rozhodl jít do větší úpravy konstrukce a zatím to vypadá, že se mi povedlo problém do značné míry eliminovat:

http://vitajel.ra...CN9888.jpg
(Pyramida: tryska 0,4mm, výška vrstvy 0,2mm, teploty 240°C/110°C, rychlost 70mm/s)

Je stále vidět určitý vliv 1mm stoupání, ale pro mě na velmi přijatelné úrovni.

Předělal jsem pohon osy Z na jeden motor řemínkem. Závitovky jsem zavěsil na dvojici ložisek nahoře (to vyžaduje osoustružit závitovky - v nerezu žádná pěkná práce). Motor je také na hoře obklopen dvěma vodícími kladkami (ložiska), motorem lze posunout a tím dopnout řemen. Řemenice na motoru je tištěná (20z pro GT2) - kupodivu funguje velmi dobře. Řemenice na závitovkách jsou kupované 36z, ale po zkušenostech s 20z bych se je už nebál vytisknout.
Úpravou jsem přišel o část rozsahu v Z (z původních 185mm na 155mm), ale už mám v hlavě jak to dohnat. Pravděpodobně předělám celý pojezd extruderu a Z motor přehodím za rám (jen mi musí přijít delší řemínek)

http://vitajel.ra...CN9893.jpg

Dane, máš nějaký detailní fotky jak vypadá tisk na tvý "řemenový "ose Z?
Upravil/a Rebel dne 21-06-2014 14:02
 
Rebel
Parada. Musim rici, ze je to znatelny rozdil. Posli mi link na tu piramidu a pokud mozno kompletni nastaveni rychlosti ze slicru, jak si to tiskl, udelam stejny vytisk.
Ale tak pekne to asi nebude.
Kazdopadne to Z s remeny jeste dozna modifikace a podle toho, jak to dopadne budu resit zavitovky s jednim motorem, nebo remeny zustanou a budu zase resit brzdu Šklebící se
 
http://rebelove.org
Kenny
To bude trochu problém. Ta pyramida byla první a pak jsem si hrál s nastavením, ale myslím, že jsem to tisknul 108mm/s (90mm/s * 60% external perimetr * 200% rychlosti na tiskárně), od 1/2 jsem rychlost stahoval (na tiskárně) a pak jsem ještě zapnul větrák - nastavení jednoduše nemůžu extrahovat. Bylo to tištěno na jeden perimetr. Model jsem kreslil sám - jehlan základna 60x60mm výška 60mm. Při tisku byla natočená o 45° - myslím, že pak tiskárna dělá lepší hrany. Zkusím vytisknout něco vyššího, jestli se nebude kvalita s výškou horšit.
 
Rebel
Aha Šklebící se Stahl jsem, http://www.thingi...ing:335243
a dam tisk a uvidime Šklebící se Postnu sem pak nastaveni.
Kdyz uz, tak je potreba to srovnavat na stejnem objektu a nastaveni.
 
http://rebelove.org
Car
Kenny ,
Je vidět že ti ty závitovky museli šmajdat fakt brutálně ,když po předělání je úplně jiný výsledný tisk .Jinak gratulace k předělávce -pěkná práce .
 
Kenny
Ta Pyramida je skoro stejná - 5cm nebo 6cm to je jedno.

Původní závitovky házely sice o něco víc, ale zas takovej rozdíl v házivosti není. Teď tisknu dva hranolky. Uvidím, jak se vše bude chovat až se portál přiblíží k ložiskům nahoře - podobná situace jako na standardním Rebelovi dole.

Já si myslím, že motor není nejvhodnější axiální ložisko - axiální vůle je vymezovaná jenom magnetickou silou. Mám teorii, že jednou za otočku se může hřídel právě axiálně hnout popř. plavat.
 
Rebel
Na REBEL I, kde mam 12mm vodici tyce a loziskove domky je jeden motor, na kterem ta rampa visi. Tva terorie se mi v tomto pripade nepotvrdila, protoze tam je jedna vrstva jako druha. Celokovova konstrukce nikam ani pri smajdani zavitovky ty pojezdy nepusti.
Je to cele o pruznosti dilu a vystredeni vsech tocivych soucasti.
Jinak se samozrejme veskere namahani v one pruznosti nekde projevi.
U RIII jsou znat nerovnosti tistenych kladek, kdybych nebyl linej a vytocil je na soustruhu, urcite by se to zlepsilo, ale vzhledem k dostupnosti pro bezne stavitele, kteri soustruh doma nemaji se snazim najit nejmene komplikovany kompromis. Prikladam foto pyramidky tistenych za nasledujicich podminek.

- vsechny rychlosti mimo 1. vrstvy 70mm/s
- vyska vsrstev 0.2
- teplota HE pro Fillamentum 220stC
- 3 perimetry
- infil 10%

Hod senm pak neco konkterniho s parametry, vytisknu to a nafotim stejnym zpusobem, pod stejnymi uhly atd. at se to da trochu lepe porovnavat. Pokusim se najit i stejnou barvu filamentu, i kdyz zrovana natur tu asi naclej nemam.
Rebel přiloženo následujícíobrázky:
dsc_0776.jpg dsc_0775.jpg
 
http://rebelove.org
Kenny
Já sem zatím dotisknul hranolky. Tady je obrázek:

http://vitajel.ra...CN9925.jpg

na vrcholu je znát vliv 1mm závitovek, ale pořád minimální. Hranolky jsem tisknul na krajích stolu, na levé straně je situace o něco horší než na pravé (závitovky). Z nějakýho důvodu mi začala "uskakovat" osa X tak se nelekejte.

Teď jdu na tu Pyramidu. Otevřu krabici s černou - na tý je všechno nejlíp vidět.
Upravil/a Rebel dne 21-06-2014 20:48
 
Car
Jak sem dostanu fotky napřímo - to nejde či co ??
 
Rebel
Je to uplne dementni forum, chystam upgrade na jine Šklebící se jde to, ale prepis koncojku na mala pismena Úsměv misto *. JPG > *.jpg

Kenny> postni sem ty STL hranolku a nastaveni tisku, zkusim to taky.
 
http://rebelove.org
Kenny
Tady je hranolek:
Kenny přiloženo následujícísoubor:
kostka_jednoducha.zip [2.39kB / 415 Stažitelný obsah]
 
Přejít na fórum:
Vygenerované za: 0.10 sekund
887,632 návštěv